עקירות שיני בינה
שיני בינה הם השיניים הטוחנות השלישיות. קיימות 4 שיני בינה שתיים בכל לסת. שיני הבינה בוקעות בדרך כלל בטווח הגילאים מ 17 ועד 25 שנים.
מכיוון ששיני הבינה בוקעות אחרונות בדרך כלל אין די מקום בלסת לאפשר בקיעה תקינה שלהם, כתוצאה מכך מתקבל מצב של ” שן בינה כלואה”.
שן כזו נמצאת בבקיעה חלקית בלבד לחלל הפה ובד”כ אף במנח לקוי.
מנח זה עשוי לגרום נזק ניכר לשן הסמוכה או לרקמות התומכות שלה.
בנוסף קיים סיכוי גבוה לפיתוח דלקת חריפה סביב שן הבינה עצמה הקרויה “PERICORONITIS ” והמלווה בנפיחות ניכרת, כאבים עזים והגבלה בפתיחת הפה.
במידה והופיעה דלקת שכזו הטיפול הראשוני כולל כיסוי אנטיביוטי מתאים ומתן משככי כאבים. ניתן לבצע סילוק זיהום ושטיפת חיטוי תחת הרדמה מקומית, לאחר חלוף המצב החריף יש לעקור את שן הבינה.
עקירת שן בינה הינה ניתוח האורך כ 30 דקות והמבוצע בהרדמה מקומית ללא שום כאב. לאחר העקירה יש לצפות לנפיחות מקומית וכאבים החולפים בדרך כלל תוך מספר ימים.
יש לדעת כי תופעות הלוואי כמו גם הטיפול עצמו קלים יותר כאשר העקירה מתבצעת לפני גיל 35.
במידה ונעקרת שן בינה בלסת אחת מומלץ לעקור גם את שן הבינה הנגדית אשר עשויה להמשיך ולבקוע אל מחוץ לקשת השיניים.
האם יש סיכונים בעקירת שן בינה?
שן הבינה התחתונה נמצאת בדרך כלל בסמיכות לתעלת עצב הלסת. פגיעה בעצב זה יכולה לגרום לחוסר תחושה חלקי או מלא בשפה ובסנטר. בדרך כלל התחושה חוזרת לאחר מספר חודשים אך לעיתים חוסר התחושה עלול להיות לצמיתות.
לפני ביצוע העקירה יש להעריך את מידת הקרבה לעצב על ידי צילום פנורמי עדכני. במידת הצורך יבוצע צילום CT המדגים באופן תלת ממדי את מנח השן. במידה וצילום ה CT מדגים קירבה ניכרת לעצב וסיכון ממשי לפגיעה ניתן לבצע רק כריתה חלקית של כותרת השן. פעולה זו פותרת בד”כ את בעיית הזיהומים החוזרים ללא סיכון לפגיעה בעצב.
עקירת שן בינה הינו טיפול מורכב הדורש ניסיון ידע ומיומנות רבה. במרפאתנו בוצעו עד היום אלפי עקירות שיני בינה בהצלחה מלאה.
חשיפת ניבים כלואים
כחלק מטיפול ליישור שיניים יש צורך לחשוף שן כלואה, בדרך כלל ניב עליון, לשם משיכתה למקום הנכון בקשת השיניים.
על מנת לאפשר לאורתודונט להדביק סמך על גבי השן יש צורך בהתערבות כירורגית המגלה את כותרת השן. הטכניקה הכירורגית לביצוע החשיפה נקבעת על סמך בדיקה קלינית, צילום פנורמי ולעיתים אף צילום CT המראה במדויק את מיקום ומנח הניב הכלוא.
הטיפול מבוצע תחת הרדמה מקומית ובמידת הצורך בשילוב עם “גז צחוק”.
ביופסיות ברקמה רכה וקשה
ביופסיה הינה הוצאה של קטע רקמה וביצוע בדיקה מיקרוסקופית אבחנתית שלה. במרפאתנו מבוצעות ביופסיות הן לנגעים ברקמה הרכה דהיינו בלחי, בלשון או בשפה והן לנגעים הנמצאים בתוך עצם הלסת כציסטות שונות.
הליך הביופסיה מבוצע בהרדמה מקומית ואינו כואב. דגימת הרקמה נשלחת לבדיקה היסטו פתולוגית במחלקה לפתולוגיה אורלית בבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב. תשובה בכתב מתקבלת בד”כ לאחר כשלושה שבועות.