Menu

הקצעות שורשים וניתוחי חניכיים

שמירה על בריאות החניכיים ובקרה של מחלת החניכיים הינם אבניי היסוד של טיפול שיניים מוצלח לאורך זמן. במרפאתנו מבוצעים כל טיפולי החניכיים כגון סילוק אבנית ע”י שיננית, הקצעת שרשים וניתוחי חניכיים. ד”ר רוני קולרמן הוא חבר סגל המחלקה למחלות חניכיים באוניברסיטת ת”א ואחראי על הדרכת סטודנטים שנה ו’. במרפאתנו מושם דגש על בדיקת חניכיים כוללנית, לכל המתרפאים המגיעים לטיפול, גם כאלו שבאו לטיפול בשתלים דנטליים.
יש חשיבות עליונה לטיפול במחלת חניכיים עד להגעה למצב של חניכיים בריאות לפני ביצוע שתלים. מחקרים רבים מצאו קשר בין מחלת חניכיים פעילה לכישלונות בקליטת שתלים ובתוחלת חיים קצרה יותר של שתלים במתרפאים אלו או במתרפאים שלא תוחזקו בצורה נכונה (כל 1-3 חודשים תחזוקה ע”י שיננית/רופא תוך סילוק רובד, אבנית, הקצאת שורשים וחיזוק הרגלי צחצוח).
הגורם העיקרי לאובדן שיניים במבוגרים מעל גיל 40 בעולם המערבי הוא מחלת חניכיים.
הטיפול במחלת חניכיים הינו מרכיב חשוב ביותר במרפאת השיניים הכללית והמהווה בסיס לכל טיפולי השיניים. בהעדר שליטה במחלת החניכיים. כל שאר הטיפולים בפה נדונים לכישלון, כל שאר הטיפולים בפה נדונים לכישלון. רוב מחלות החניכיים הן כרוניות ואינן מלוות בדרך – כלל בכאב או באי נוחות שתעורר במתרפא את הצורך לבקש טיפול מידי. על כן, באחריות רופא השיניים להפנות את תשומת לב המתרפא להמצאות מחלת החניכיים. הצלחת טיפול החניכיים או כשלון בו תלויה במידה רבה במחויבות ההדדית וארוכת הטווח של המטופל והמטפל. העדר טיפול במחלת חניכיים עלול להביא לאבדן שיניים ולליקוי תפקודי ואסתטי של מערכת הלעיסה. לאחרונה, מתרבים הדיווחים אודות השפעת נוכחות מחלת חניכיים על התפתחות או התקדמות מחלות סיסטמיות מסכנות חיים כגון מחלות קרדיווסקולאריות, אחת הסיבות העיקריות לתביעות של רשלנות רפואית היא חוסר אבחנה וטיפול במחלות חניכיים.
מטרת נייר עמדה זה הינה להעלות את רמת בריאות החניכיים בקרב הציבור בארץ והתווית קווים מנחים לרופאי השיניים בטיפול במחלות החניכיים השונות.
מחקרים מדעיים הראו כי:
א. הגורם העיקרי להתפתחות דלקת חניכיים (Gingivitis ) הינו הרובד הדנטאלי.
ב. ל- 80% עד 90% מאוכלוסיית המתבגרים בארה”ב, ולאחוז גבוה מזה באזורים אחרים בעולם, יש סימני דלקת חניכיים ודימום חניכי.
ג. אחד מכל שלושה מבוגרים בארה”ב סובל ממחלת חניכיים.
ד. למעלה מ- 50% מהשיניים שאובדות בקרב מבוגרים מעל גיל 40 הן תוצאה של מחלות חניכיים.
מחקרים אשר בוצעו בארץ הראו שכיחות מחלות חניכיים גבוהה ביותר: בקרב 97.6% מהמתבגרים בגילאי 13-14 נמצא דימום חניכי, ולמעלה מ- 50% מעובדי בית חולים בירושלים ואנשי צבא קבע סבלו ממחלת חניכיים.

מחלת חניכיים אינה תוקפת את כל השיניים באופן זהה וקצב התקדמותה שונה באנשים ובאתרים מסוימים. מאחר ואין ביכולתנו לאבחן או לנבא אלו אתרים המראים כיום סימני דלקת חניכיים יתקדמו לשלב של אובדן עצם תומכת (בפריודונטיטיס), יש לטפל בכל מקרה בו מאובחנת דלקת חניכיים, ויתרה מכך, יש לדאוג למניעת הופעתה.
כאשר החניכיים בריאות השן מוקפת עצם מכל עבריה. צבע החניכיים ורוד ובדומה לקליפת תפוז רואים בליטות ושקעים (Stippling ). בבדיקת כיסים, אין כיסים מדידים מעל 3 מ”מ.

חניכיים בריאות

סוגי מחלות חניכיים:

דלקת חניכיים

(GINGIVITIS)
זוהי הצורה הקלה של מחלות החניכיים.
ג’ינג’יביטיס הינה דלקת של הרקמות הרכות של החניכיים, ללא אובדן עצם. הדלקת נגרמת ע”י הרובד החיידקי. במצב זה החניכיים אדומות, בצקתיות, נפוחות ומדממות במגע. מצב זה יכול להיות מלווה בכאב בעוצמות שונות, דימום בצחצוח, טעם רע בפה, ריח רע ועוד. דלקת החניכיים תעלם לאחר סילוק גורמי המחלה (רובד אבנית) וחיזוק הרגלי הצחצוח.

חניכיים דלקתיות (GINGIVITIS)

בפריודונטיטיס מתונה/ בינונית

(MILD/MODERATE CHRONIC PERIODONTITIS)
זוהי הצורה הקלה של מחלת החניכיים המתבטאת בדלקת ברקמות התומכות בשיניים, באובדן עצם קל, ובכיסי חניכיים בינוניים. המחלה נפוצה בעיקר במבוגרים אך נראית בכל גיל. התקדמות אובדן התאחיזה איננו אחיד. המחלה מאופיינת בתקופה ארוכה של “שקט קליני” המופרע ע”י תקופות קצרות של הרס מהיר, כלומר רוב ההרס מתבצע בתקופות זמן קצרות. חוסר טיפול בשלב ההתחלתי עלול לגרום להתקדמות המחלה. בשלב זה הטיפול בד”כ שמרני תוך סילוק גורמי המחלה (רובד אבנית + טוקסינים הרבויים בשורש) וחיזוק הרגלי צחצוח. שלושה שבועות לאחר טיפול זה, תבוצע הערכה מחודשת ובמידה וימצאו כיסים מדממים מעל 5 מ”מ יש צורך בטיפול המשכי בצורה של חזרה על הקצעת שורשים או ניתוחי חניכיים לצמצום כיסים.

מחלת חניכיים הרסנית בינונית

פריודונטיטיס מתקדמת

(SEVERE CHRONIC PERIODONTITIS)
מחלה זו הינה הצורה המתקדמת של מחלת החניכיים. בצורה הזו אובדן העצם יכול נע בין 30-100% דבר המוביל לניידות שיניים, תזוזת שיניים ממקומן ופתיחת מרווחים בין השיניים. חשוב לדעת שניתן לטפל בהצלחה במחלות אלו. הטיפול כולל בשלב ראשון טיפול שמרני תוך סילוק גורמי המחלה (רובד אבנית + טוקסינים הרבויים בשורש) וחיזוק הרגלי צחצוח. לאחר הערכה מחודשת ברוב המקרים נותרים כיסים מדממים עמוקים ולכן יש צורך בצמצום כיסים כירורגי המאפשרת לפריודונט גישה ישירה לפני שטח השורשים וסילוק של קרוב ל- 100% של גורמי המחלה. ידוע כי ככל שהכיס עמוק יותר סילוק האבנית קשה יותר ולכן גם האבנית והרובד הלא מסולקים גדולה יותר ולכן גם היתרון בהליך כירורגי.

מחלת חניכיים הרסנית מתקדמת

פריודונטיטיס אגרסיבית

(AGGRESSIVE PERIODONTITIS)
מחלת חניכיים המופיעה בצעירים (בד”כ עד גיל 36), המחלה מאופיינת בהרס מהיר של העצם המכתשית, העמקת כיסים מהירה וניידות שיניים בגילאים צעירים. בכ- 82% מהאנשים הסובלים ממחלה זו יש פגם במערכת החיסונית בסדרה של הכדוריות הלבנות (פגם בכמוטקסיס). המחלה היא מחלה גנטית, כלומר שכיחה יותר במשפחות מסוימות. בשלב זה הטיפול ההתחלתי הינו טיפול פריודונטלי שמרני ולאחר הערכה מחדש, החלטה לגביי צורך בכירורגיה פריודנטלית. חשוב לציין שגם אוכלוסיית החיידקים הגורמת למחלה זו היא אלימה יותר ולהבדיל מהמחלות הכרוניות ניתן למצוא אותם ברקמת החניכיים, לכן מקובל לתת טיפול אנטיביוטי בשלב ההכנה הראשונית.
(האיורים הנ”ל הינם באדיבות “אטלס אורל-בי”)

טיפולים במרפאה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​